Open Hiring – de toekomst?

Hoe helpt Open Hiring werkzoekenden, werkenden en werkgevers in een tijd van arbeidsmarktkrapte? Deze vraag lag ten grondslag aan het webinar ‘Open Hiring – De toekomst?’, dat georganiseerd werd vanuit het Lerend Netwerk bij Werkperspectief.NL. Er is nog veel te ontdekken, bleek uit de interactie met de sprekers, O&O-vertegenwoordigers en overige professionals.

De methode Open Hiringhoudt in dat werkzoekenden zonder sollicitatiebrief of gesprek een baan aangaan. De werkzoekende oordeelt zelf of hij interesse heeft en kan direct aan de slag als dit het geval is. Open Hiring startte in 1982 bij de Greyston Backery.

Inmiddels krijgt Open Hiring in Nederland langzaam vorm door onder meer inzet van maatschappelijk ontwikkelaar Start Foundation. Start Foundation stimuleert initiatieven die mensen de ruimte geven om de mee te doen in de arbeidsmarkt. Open Hiring ziet zij als een uitgesproken mogelijkheid om iedereen welkom te laten zijn. De ontwikkelaar geeft de methode een extra impuls door landelijk werkgevers te faciliteren en informatie met stakeholders te delen. Op donderdag 24 maart vertelden Jos van Delft, projectleider bij Start Foundation en Loes Volder, best practice Mama Loes, hun inzichten over Open Hiring.

10 jaar werkloos thuis en eindelijk aan de slag
’50+ en moeilijk bemiddelbaar’, zo voelde Corné zich voor hij via Open Hiring aan de slag kon bij werkgever Mama Loes. Via een online oproep vond hij de organisatie waarbij de enige vereisten waren dat iemand minstens 10 kilo kan tillen en 4 uur achteraan kan staan. Zowel Corné als de werkgever zijn ontzettend blij met elkaar. Oprichter Loes Volder deelt inzichten met de aanwezigen die volop vragen stellen. Een van de deelnemers vraagt zich af hoe een werkgever alsnog bepaalde eisen bespreekbaar kan maken. Wat hierin belangrijk is: formuleer je wensen in de tekst zodat een potentiële kandidaat zelf kan bedenken of ze hieraan voldoen.

Volder is een van de eerste werkgevers die met Open Hiring aan de slag ging. Tot dusver heeft zij diverse kandidaten via deze methode aangesteld. Voor Volder is het een natuurlijke wijze van selecteren. Ze gelooft dat het vertrouwen dat mensen krijgen een voorwaarde is om goed en naar tevredenheid te werken. In haar praktijk wijst zich dat ook uit: ze heeft voornamelijk positieve ervaringen met Open Hiring.

Open Hiring lijkt mensen aan te spreken die zich niet altijd door de huidige wervingsmethoden voelen aangesproken – het zogenaamde onbenutte arbeidspotentieel*. Of zij haken sneller af, vanwege teleurstellingen.

De spelregels van Open Hiring
Jos van Delft vertelt dat het helpend is om een aantal richtlijnen in acht te houden:

  • Open deur
  • Geen vragen stellen
  • Open armen
  • Volgorde van de wachtlijst aanhouden
  • Duurzame arbeidsrelatie bieden
  • Gelijke beoordeling en behandeling
  • Life Coaching
  • Ontwikkelingsperspectief

Tijdens de uitwisseling komen verschillende vragen van de deelnemers aan bod. Is Open Hiring voor elke functie ideaal? En welke juridische verantwoordelijkheden komen kijken bij Open Hiring? “We zien dat het vooral belangrijk is dat werkgevers beginnen”, vertelt Van Delft. “Als men eenmaal ervaring heeft, blijkt in de praktijk dat Open Hiring minder ingewikkeld is dan het mogelijk lijkt.”

Open Hiring was de eerste bijeenkomst van een reeks van het Lerend Netwerk van Werkperspectief.NL. Het doel van het Lerend Netwerk is om te inspireren, dialoog op gang te brengen en met elkaar uit te wisselen over de uitdagingen waar wij voor staan. Wilt u op de hoogte blijven? Meld u aan voor de nieuwsbrief via contact@werkperspectief.nl.

 

--

*= nieuwsgierig geworden naar een ander verhaal over onbenut arbeidspotentieel? Lees de blog ‘Werknemers gezocht? Vergeet het miljoen’